View site in english

Karensminde

Økologisk landbrug med holdning

 

 

- Forside -     - Aktuelt -     - Visuel tour -     - Links -     - Kontakt -

 

Aktuelt

Karensminde deltager jævnligt i landbrugs- og økologiorienterede projekter. Her kan du finde information om de nyeste og kommende tiltag og om, hvad der ellers rører sig på gården.

 

Øko-dag

Hvad er Øko-dag?

I april finder den årlige Øko-dag sted. Dagen kaldes også Ø-dagen, 'Slip-køerne-fri-dag' eller 'Køernes forårsfest'. Malkekøerne har gennem vinterhalvåret opholdt sig i stalden, men i sommerhalvåret skal køerne ud på græs. Græsset er en vigtig bestanddel af køernes foder- og vitaminindtag.

Køerne kan ligesom vi mennesker mærke, når foråret er i luften, og omkring midten af april står de klar til at blive lukket ud. En række økologiske landmænd har valgt at lade denne dag falde på en bestemt dato hvert år, så køerne må vente til dagen oprinder.

Øko-dag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them, Gläserne Meierei, Løgismose og Hansens Mejeri. Øko-dag har fået midler fra Mælkeafgiftsfonden og Fonden for økologisk landbrug.

Øko-dagen fandt for første gang sted i april 2005 og Karensminde har været med fra start.

 Læs mere om Øko-dagen på Økologisk Landsforenings site

Vi anbefaler, at I kommer i god tid til Ø-dagen, hvis I er i bil. I kan med fordel parkere på parkeringspladsen ved Følle strand og gå den naturskønne tur til Karensminde - det tager ca. små 7 minutter. Se parkeringens placering på kortet her:

 

Google Glass i landbruget

Mikkel Juhl Nielsen - den ene af landmændene på Karensminde - er involveret i et projekt, der skal teste funktionerne i Googles meget omtalte internetbrille Google Glass. Projektet involverer datamatiker- og jordbrugsteknologstuderende, der skal undersøge hvilke arbejdsgange, som kan optimeres ved at bruge Googles briller, og er et samarbejde mellem Erhvervsakademi Aarhus og Videncentret for Landbrug.

Du kan læse mere om projektet her:

 VIDEO: "Fremtidsbrille til landmand" - indslag i tv2oj.dk 14/5/2014

 "Landmand tester Google-brille" - artikel på maskinbladet.dk 1/5/2014

 "Google-briller skal hjælpe danske landmænd" - artikel på dr.dk 1/5/2014

 

 

Malkerobot på Karensminde

Pr. 1. april 2009 oplevede de første køer på Karensminde at blive malket af en malkerobot.

Vores motivation for at indkøbe de to malkerobotter er blandt andet, at vi håber på de vil være med til at give os mere personlig frihed og fleksibilitet som landmænd - og køerne har nu også taget godt imod den nye teknologi.

Optimalt set skal koen finde deres egen malkerytme, og altså selv finde ud af, hvornår det er på tide at blive malket, hvor den så går til robotten. Det har naturligvis krævet omstilling og tålmodighed for alle parter! Koen er et vanedyr, som har det bedst i flok, og derfor har brugen af robotten i forbindelse med græsningsperioden om sommeren været en særlig udfordring. Det har krævet, at vi mange gange skulle ud og hente køer på marken, der manglede at blive malket, og som ikke selv kunne finde ud af at gå ind til robotten. Dog er jersey koen, der er den race vi har på Karensminde, meget nysgerrige af natur, så dette har hjulpet til at gøre omstillingsprocessen mere overkommelig.

Se billeder af robotten under visuel tour.

 

Udvekslingsstudenter og skolepraktikanter

Igennem mange år er der kommet en del unge studerende på Karensminde. Det er både internationale og danske studerende, der gæster stedet - fra Kina til Kalø. Det er spændende kulturelle møder, der opstår i sådanne situationer - både for de ansatte i landbruget og for familien på gården.

Kontakt os hvis det har interesse.

 

Vidste du...

...at en kalv defineres som et dyr under 12 måneder, en kvie som et ungt kønsmodent hundyr, der endnu ikke har kælvet og en ko bestemmes som et voksent hundyr, der har kælvet mindst én gang?

 Karensminde | Tangbakkevej 3, Følle - 8410 Rønde | Tlf. 61 303 403 | E-mail:  mail[at]karensminde.com